BANANA BREAD VOL.2

10 / 05 / 2018

Puk! Puk! Przed nami pięknie zapowiadający się weekend 😊 Wykorzystajcie tę iście letnią pogodę na aktywny wypoczynek i pozytywne spotkania w plenerze ze znajomymi i rodziną. A jeśli na takie właśnie okazje szukacie smacznej przekąski, to poniżej wrzucam Wam przepis na fantastyczny chlebek bananowy – szybki, ekonomiczny, zdrowy i przeeepyszny.

1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy dobrej jakości / 1/2 szklanki syropu klonowego / 2 jajka / 2 banany
1/4 szklanki mleka roślinnego lub wody / łyżka nasion chia / łyżka siemienia lnianego / garść sezamu / 1 łyżeczka sody oczyszczonej /  1/2 łyżeczki soli / 1/2 łyżeczki cynamonu / 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej / 1 garść rodzynek, wiórek moreli wedle uznania ale pamiętajcie, że banany i syrop klonowy zawierają również cukier. 😋

Zmiksowane banany i roztrzepane jajko mieszam z olejem, syropem i wodą w jednej misce. Dodaję suche składniki: nasiona chia, sodę, sól, mąkę, cynamon, siemię lniane. Mieszam wszystko łyżką i dorzucam wybrane bakalie. Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję chlebek garścią sezamu i rodzynek. Piekę w 160-180 stopniach przez około 55-60 minut. Po upieczeniu zostawiam jeszcze 10 min.w piekarniku, a następnie, zanim pokroję, odczekuję jeszcze 20 min.

PS. Źródłem mojej inspiracji była Kito mobilny KOT! Serdecznie polecam Wam odwiedzenie profilu tej ślicznej i mądrej osóbki, na której posty czekam zawsze z niecierpliwością, bo pisze bardzo życiowo, bez owijania w bawełnę, a do tego jest przecudownie silnym i gibkim trenerem!

RELATED POSTS