Dzięki mące kokosowej daje posmak…uwaga! ciasta marchewkowego i powoduje, że ciasto jest ciekawsze i słodsze! Taka jest prawda, że wiele osób dodaje rozpuszczoną tabliczkę czekolady ja natomiast wybrałam daktyle, które moim skromnym zdaniem są zdrowszym zamiennikiem :)
Do ciasta również dołączyłam cukier trzcinowy, ale jako element dosładzający możecie także uczynić miód czy cukier kokosowy, które świetnie sprawdzą się w tej roli. W cieście znajdziecie też nasiona chia, cynamon i kakao.
Składniki:
500 g ugotowanych buraków (u mnie kupne,gotowe) / 1 szklanka mąki kokosowej / 1/2 szklanki cukru trzcinowego / 3 jajka / 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej / 3 łyżki kakao / szczypta soli / łyżeczka cynamonu / 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)/ 100 g daktyli (zostawiam je w gorącej wodzie na 20 min, aby rozmiękły, a następnie odsączam je z nadmiaru wody)
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni, wykładam blachę papierem do pieczenie. Zaczynam od wymieszania wszystkich suchych składników, miksuje mokre i całość mieszam. Ciasto wykładam do foremki i wyrównuje. Piekę 40 min, odczekuje jak ostygnie – najlepiej smakuje następnego dnia :)
Ja tym ciastem nie omieszkam zrobić furorę przy wigilijnym stole! Wierzcie mi dodając cynamon lub przyprawę do piernika to cudo będzie uważane za najlepszy wypiek przed makowcem czy serniczkiem. Gwarantuje z ręką na serce, a wszelkie reklamacje proszę kierować później do mnie! :)