BURACZANA PETARDA NA DAKTYLACH

12 / 12 / 2018

OK, dawno nie zachwycałam się przepisem tak prostym i szybkim, a jakże udanym! Ciasto buraczane z daktylami to kolejne pyszne ciasto z wykorzystaniem daktyli oraz niestandardowego składnika w postaci warzywa. Na blogu znajdziecie już chlebek dyniowy, a także kakaowe ciasto z cukinii natomiast teraz sięgnęłam po buraki, które nadają ciastu wspaniałej miękkości i wilgotności.
Dzięki mące kokosowej daje posmak…uwaga! ciasta marchewkowego i powoduje, że ciasto jest ciekawsze i słodsze! Taka jest prawda, że wiele osób dodaje rozpuszczoną tabliczkę czekolady ja natomiast wybrałam daktyle, które moim skromnym zdaniem są zdrowszym zamiennikiem :)
Do ciasta również dołączyłam cukier trzcinowy, ale jako element dosładzający możecie także uczynić miód czy cukier kokosowy, które świetnie sprawdzą się w tej roli. W cieście znajdziecie też nasiona chia, cynamon i kakao.

Składniki:

500 g ugotowanych buraków (u mnie kupne,gotowe)  / 1 szklanka mąki kokosowej / 1/2 szklanki cukru trzcinowego / 3 jajka / 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej / 3 łyżki kakao / szczypta soli / łyżeczka cynamonu / 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)/  100 g daktyli (zostawiam je w gorącej wodzie na 20 min, aby rozmiękły, a następnie odsączam je z nadmiaru wody)

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni, wykładam blachę papierem do pieczenie. Zaczynam od wymieszania wszystkich suchych składników, miksuje mokre i całość mieszam. Ciasto wykładam do foremki i wyrównuje. Piekę 40 min, odczekuje jak ostygnie –  najlepiej smakuje następnego dnia :)

 Ja tym ciastem nie omieszkam zrobić furorę przy wigilijnym stole! Wierzcie mi dodając cynamon lub przyprawę do piernika to cudo będzie uważane za najlepszy wypiek przed makowcem czy serniczkiem. Gwarantuje z ręką na serce, a wszelkie reklamacje proszę kierować później do mnie! :)

ph  Justyna Lenart Paprica 

RELATED POSTS