CUKINIOWE CUDO

12 / 06 / 2018

Moi drodzy mówiąc szczerze poniższy przepis robię już od kilkunastu m-cy, ale dopiero teraz dzielę się z Wami tymże jakże prostym do zrobienia przepisem. Cukinia bardzo wdzięczne warzywo, które można wykorzystac na wiele sposobów. Obecnie jest w miarę tanie i w połączeniu np. z marchewką bułką tarta lub kaszą jaglaną jest przepyszne! Dlatego też, podsuwam Wam  przepis na pasztet z cukini, który jest smaczny, aromatyczny i zdrowy. Mam nadzieję, że ktoś z Was skorzysta i polubi to połączenia równie jak ja!

Składniki

3 szklanki startej cukinii, dobrze odciśniętej / 2 szklanki bułki tartej / 
1 duża marchewka obrana i starta na tarce / 2/4 kostki sera feta / 2 cebule obrane i drobno posiekane / ½ szklanki oleju roślinnego / 3 żółtka / 3 białka, ubite na pian / ½  łyżeczki kurkumy / 2 ząbki czosnku, rozgniecione / szczypta majeranku / 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / pieprz i sól do smaku / garść szuszonych pomidorów /  garść słonecznika

Startą na tarce i posypaną solą cukinię zostawiam na 20 min a następnie odciskam z niej nadmiar soku. Nagrzewam piekarnik do 180°C. Cebule i czosnek podsmażam na całym oleju, by stały się miękkie. Dodaje świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła. W dużej misce mieszam dokładnie wszystkie składniki – cukinię z bułką tartą, serem feta, olejem, cebulą, żółtkami, suszonymi pomidorami, natką pietruszki i przyprawami. Dodaję pianę z białek i delikatnie wszystko łączę w całość. Jeśli masa wydaje się zbyt mokra, dodaje więcej bułki tartej :) Przekładam masę do keksówki i piekę w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę aż wierzch się zarumieni. Pozostawiam pasztet jeszcze w piekarniku aby się “uspokoił”, bo im cieplejszy, tym bardziej miękki. Najlepiej jest go jeść kilka godzin po upieczeniu, aby dobrze stężał. Moi Drodzy, życzę smacznego i dajcie znać czy pasztet Wam smakował! Co byście dodali lub odjęli, a może poszlibyście w drugą stronę – zamienili na inne danie z cukinią?!

ph by Ewa Goska

NAILS BY PAMELOVEPAZNOKCIE

 

RELATED POSTS