SWEET BANANA BREAD

25 / 02 / 2016

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Po owsianych ciastkach z poprzedniego wpisu  pora na chlebek, też oparty na bananach. Ten kto piecze wie, że jest to idealna baza do wielu słodkości. Przedstawiam Wam zatem ➡ BANANA BREAD. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia rzec można, że ekspresowy porównując to do innych tego typu wypieków. Ostrzegam tych, którzy sięgną po niego  – “przeokropnie” przechodzi nim cały dom!  jest tak cudownie bananowo-cynamonowo, że chce się od razu pochłonąc całą blachę ➡ takie tam czary-mary. I nie ma na co czekac  ➡ czas na szczegóły

BANANA BREAD

1 jajko / 1/3 szklanki brązowego cukru / 60 g oleju kokosowego /  3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej / 3/4 szklanki otrębów / 1 łyżka serka Bielucha / 2 paski czekolady / 1 łyżka nasion chia / 2 łyżeczki cynamonu / 1 łyżeczka sody / 3 dojrzałe banany / 1 łyżeczka ekstraktu / dodatkowo: dowolne bakalie (ja przeważnie dodaje słonecznik i migdały, a ten kto chce jeszcze bardziej zasłodzic się to wolna droga – do wyboru do koloru – rodzynki, morele, miód, wiórka kokosowe itp., itd. ale bądźcie świadomi, że banany jak i cukier brązowy robią swoje) ?✌

Miksuje banany, roztrzepuje jajko, a później wszystko dodaje do wspólnej miski z olejem, serkiem i mieszam całość. Dokładam suche składniki: otręby, mąkę sól, sodę, nasiona chia, cynamon. Mieszam wszystko łyżką. Dodaje posiekaną czekoladę i bakalie. Przekładam do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez około 35-45 minut.

ps. moim źródłem była ponownie Marta z Feed Me Better  kulinarna inspiracja i motywacja  ?/ od siebie umieściłam cynamon, nasiona chia i zamieniłam olej kokosowy zamiast roślinnego. ?✌

SONY DSC Processed with VSCOcam with hb1 preset

ph by Ewa Goska

RELATED POSTS